Vyhľadávanie

Kategórie článkov

Odporúčaný produkt

Certifikáty

Tento e-shop je certifikovaný.

Platba kartou

Verified by VISA Verofied by Master Card
VISA Master Card Diners Club

Ekológia

Muži, ktorí sadia stromy




Všade vo svete sú muži, ktorí sadia stromy podľa legendárnej predlohy Jeana Giona, často aj bez toho aby o nej vôbec mali poňatia.



Jedným z takýchto mužov je Jadav Payeng z Indie, ktorý pred 34 rokmi začal sadiť stromy, bez toho aby mal tušenie, že jeho úsilie raz pomôže na svet celému lesu. Všetko sa začalo snom, ktorý mal v roku 1979, v ktorom dostal za úlohu zasadiť stromy na neúrodnej pôde pre malé zvieratá a vtáky, aby si na nich vybudovali svoje domovy v korunách stromov. Vďaka svojmu snu začal Jadav Payeng, rodák z domorodej komunity Mishing v Jorhatu – severovýchodného štátu Assam, sadiť stromy pravideľne.



O niekoľko desaťročí neskôr sa stromy premenili v svieži les, ktorý teraz pokrýva 550 hektárov pôdy, ktorá je domovom divokých slonov, tigrov, nosorožcov a jeleňov. Podobným spôsobom rastú stromy na ďalších 150 hektároch pôdy, ktoré sú v tesnej blízkosti prvého lesa. Aby ocenila jeho úsilie, pomenovala vláda Assamu tento les po ňom ako Mulai Kathoni Bari alebo Mulaiův les, čo je Payengovo obľúbené domáce zviera. V roku 2012 obdržal Jadav Payeng titul od poprednej vzdelávacie inštitúcie v Indii - Jawaharlal Nehru University - "Lesný muž z indie".




Ďalším takýmto mužom je Ernest Vunan z kamerunskej dediny Kedjom - Keku , ktorej doslovný preklad znamená " Ľudia z lesa " . V tejto dedine taktiež vyrastá pozoruhodný projekt na záchranu zvyšku tunajšieho dažďového pralesa a podporu vzdelanosti detí a i farmárov v danej oblasti za pomoci českej organizácie s rovnakým názvom. Ako hovorí synopsa dokumentu " Muž, ktorý vysádza stromy " : Mnoho ľudí si myslí , že poviedka o mužovi, ktorý sadil stromy, je fiktívna.. V skutočnosti tento muž existuje, volá sa Ernest Vunan a žije v hmlou zahalených horách v srdci Afriky .


Film Michala Gálika Vám predstaví inšpiratívny príbeh človeka, ktorému osud jeho krajiny nie je ľahostajný a svojim snažením chce obnoviť vzácne horské pralesy v oblasti svojho kmeňa Kedjom - Keku na severozápade Kamerunu. Vydajte sa s nami na cestu po tejto rozmanitej africkej krajine, presvedčte sa o tom, že aj jednotlivec dokáže zmeniť to, ako bude Zem vypadať, a spoznajte partiu mladých ľudí z Česka a Slovenska, ktorí sa rozhodli Ernestovi pomôcť v jeho aktivitách a prispieť tak k ochrane miestnej prírody.


Zdroj: novebohatstvi.cz

Diskusia k článku

  • K tomuto článku nebol zatiaľ pridaný žiaden príspevok.

     

Pridať komentár

Autopríslušenstvo na Pricemania.sk - Porovnanie cien | LCD TV, LED TV, notebooky, digitálne zrkadlovky S-World.sk - partners S-World.sk - partners S-World.sk - partners S-World.sk - partners S-World.sk - partners

Poznámka: Všetky ceny sú uvedené s 20% DPH.