Vyhľadávanie

Kategórie článkov

Odporúčaný produkt

Certifikáty

Tento e-shop je certifikovaný.

Platba kartou

Verified by VISA Verofied by Master Card
VISA Master Card Diners Club

Ekológia | Tvorenie

Muži, ktorí sadia stromy




Všade vo svete sú muži, ktorí sadia stromy podľa legendárnej predlohy Jeana Giona, často aj bez toho aby o nej vôbec mali poňatia.



Jedným z takýchto mužov je Jadav Payeng z Indie, ktorý pred 34 rokmi začal sadiť stromy, bez toho aby mal tušenie, že jeho úsilie raz pomôže na svet celému lesu. Všetko sa začalo snom, ktorý mal v roku 1979, v ktorom dostal za úlohu zasadiť stromy na neúrodnej pôde pre malé zvieratá a vtáky, aby si na nich vybudovali svoje domovy v korunách stromov. Vďaka svojmu snu začal Jadav Payeng, rodák z domorodej komunity Mishing v Jorhatu – severovýchodného štátu Assam, sadiť stromy pravideľne.



O niekoľko desaťročí neskôr sa stromy premenili v svieži les, ktorý teraz pokrýva 550 hektárov pôdy, ktorá je domovom divokých slonov, tigrov, nosorožcov a jeleňov. Podobným spôsobom rastú stromy na ďalších 150 hektároch pôdy, ktoré sú v tesnej blízkosti prvého lesa. Aby ocenila jeho úsilie, pomenovala vláda Assamu tento les po ňom ako Mulai Kathoni Bari alebo Mulaiův les, čo je Payengovo obľúbené domáce zviera. V roku 2012 obdržal Jadav Payeng titul od poprednej vzdelávacie inštitúcie v Indii - Jawaharlal Nehru University - "Lesný muž z indie".




Ďalším takýmto mužom je Ernest Vunan z kamerunskej dediny Kedjom - Keku , ktorej doslovný preklad znamená " Ľudia z lesa " . V tejto dedine taktiež vyrastá pozoruhodný projekt na záchranu zvyšku tunajšieho dažďového pralesa a podporu vzdelanosti detí a i farmárov v danej oblasti za pomoci českej organizácie s rovnakým názvom. Ako hovorí synopsa dokumentu " Muž, ktorý vysádza stromy " : Mnoho ľudí si myslí , že poviedka o mužovi, ktorý sadil stromy, je fiktívna.. V skutočnosti tento muž existuje, volá sa Ernest Vunan a žije v hmlou zahalených horách v srdci Afriky .


Film Michala Gálika Vám predstaví inšpiratívny príbeh človeka, ktorému osud jeho krajiny nie je ľahostajný a svojim snažením chce obnoviť vzácne horské pralesy v oblasti svojho kmeňa Kedjom - Keku na severozápade Kamerunu. Vydajte sa s nami na cestu po tejto rozmanitej africkej krajine, presvedčte sa o tom, že aj jednotlivec dokáže zmeniť to, ako bude Zem vypadať, a spoznajte partiu mladých ľudí z Česka a Slovenska, ktorí sa rozhodli Ernestovi pomôcť v jeho aktivitách a prispieť tak k ochrane miestnej prírody.


Zdroj: novebohatstvi.cz

Diskusia k článku

  • K tomuto článku nebol zatiaľ pridaný žiaden príspevok.

     

Pridať komentár

Autopríslušenstvo na Pricemania.sk - Porovnanie cien | LCD TV, LED TV, notebooky, digitálne zrkadlovky S-World.sk - partners S-World.sk - partners S-World.sk - partners S-World.sk - partners S-World.sk - partners

Poznámka: Všetky ceny sú uvedené s 20% DPH.