Vyhľadávanie

Kategórie článkov

Odporúčaný produkt

Certifikáty

Tento e-shop je certifikovaný.

Platba kartou

Verified by VISA Verofied by Master Card
VISA Master Card Diners Club

Novinky na s-world.sk

Gumové rohože do auta - porovnanie a bližšie informácie

V tomto článku Vám prinášame bližšie praktické informácie venované gumovým rohožiam, ich vlastnostiam, charakteristikám. Pozrieme sa taktiež na porovnanie jednotlivých typov rohoží a výrobcov a zhrnieme praktické plusy a mínusy.


Na aký účel slúžia gumové rohože?
Gumové rohože ako také slúžia najmä na ochranu interiéru vozidla, respektíve podlahy vozidla a chránia tak pred znečistením. Napr. vodou, prachom, blatom a podobne. Taktiež svojim vzhľadom dotvárajú aj celkový vzhľad interiéru a prispievajú k jeho skrášleniu.


Aké typy gumových rohoží poznáme?

V zásade by sme mohli gumové rohože pre vozidlá rozdeliť do dvoch kategórií:

1 - Univerzálne gumové rohože


Bývajú dostupné v niekoľkých tvaroch v univerzálnej veľkosti a podľa potreby si ich môžete orezať v závislosti od tvaru podlahy Vášho vozidla. Pri každom type univerzálnych rohoží býva uvedená orientačná tabuľka použiteľnosti rohoží pre rôzne typy vozidiel.
Cena takýchto rohoží býva spravidla nižšia ako pri presných gumových rohožiach. Avšak aj napriek faktu, že môžete ušetriť nejakú tú korunu - euro, je vysoká pravdepodobnosť že po čase skonštatujete, že „výhodná“ investícia do univerzálnych autorohoží nebola tak celkom výhodná.


Podľa nášho konštatovania je hlavnou nevýhodou fakt, že univerzálne autorohože nekopírujú presne podlahu vozidla a tak rohože nemôžu plnohodnotne chrániť interiér, respektíve podlahu vozidla pred znečistením. Taktiež je pravdepodobné, že vzhľadom na univerzálny tvar a absenciu fixačných prvkov, sa môžu rohože počas užívania po podlahe posúvať, čo môže spôsobiť nepohodlie najmä šoférom.


2 - Presné gumové rohože


Ako už vyjadruje ich názov, kľúčovou charakteristikou týchto rohoží je skutočnosť že [b]sú vyrábané presne na mieru pre daný typ vozidla, respektíve presne podľa tvaru a povahy podlahy vozidla.


Práve preto sú presné gumové rohože schopné plnohodnotnejšie chrániť interiér - podlahu vozidla pred nečistotami, vodou, topiacim sa snehom a agresívnymi soľami.
Väčšina typov rohoží býva opatrená aj protišmykovou úpravou spodnej časti a obsahuje aj fixačné prvky, ak si to daný typ vozidla vyžaduje a tým sa zabezpečí, aby rohože zostali na svojom mieste a nedochádzalo k ich pohybu po podlahe.


Na trhu je niekoľko výrobcov a preto je možné zaobstarať si presné gumové rohože v rozličných prevedeniach, vlastnostiach a prispôsobiť si tak výber podľa svojich konkrétnych požiadaviek.

V nasledovných riadkoch si napíšeme podrobnejšie o kľúčových vlastnostiach a jednotlivých typoch rohoží, ktoré ponúkame aj v našom e-shope: s-world.sk


GLEDRING


O Firme:
Výrobca Gledring je slovinská gumárenská spoločnosť s dlhoročnou tradíciou založená už v roku 1949. Prvé výrobky s ktorými firma začínala, boli univerzálne gumové autokoberce. Dnes sa ich výroba zameriava na presné gumové autokoberce pre osobné autá, dodávky i nákladné vozidlá.


Počas posledných siedmich rokov firma začala výrobu smerovať k presným autokobercom a vyrobila viac ako 350 modelov pre najpopulárnejšie automobily po celom svete. Ich cieľom je, aby nestratili krok s dobou a neustále inovovali ich sortiment. Preto vyvíjajú každý mesiac dva až päť nových modelov. Ich autokoberce sú unikátne svojím moderným dizajnom a vysokou kvalitou. Tej je dosiahnuté predovšetkým skrz špičkové gumové zmesi, ktoré neobsahujú recykláty.

O gumových autokobercoch:


Presný tvar pre daný automobil, kvalitné spracovanie a veľmi jednoduché čistenie je u autokobercov výrobcu Gledring samozrejmosťou. Okraj je 1 cm vysoký a spoľahlivo zadržuje nečistoty a chráni interiér vozidla. Na spodnej časti každého autokoberca sú vylisované drobné výstupky, ktoré zvyšujú jeho priľnavosť k podlahe.

Ak porovnáme váhu autokobercov od rôznych výrobcov, sú sady Gledring v priemere o niekoľko stoviek gramov ťažšie. To o ich kvalite tiež mnohé vypovedá.
Rohože Gledring spĺňajú atest Ministerstva dopravy ČR: 8 SD 3432.


Pre koho sú vhodné:
Keďže rohože majú nižší okraj a voda z topánok sa po koberci môže prelievať, sú autokoberce Gledring vhodné predovšetkým pre vodičov, ktorí jazdia so svojím vozidlom prevažne mestami a dobre udržiavanými cestami. Zároveň sú odporúčané každému, kto si potrpí na moderný a nevtieravý dizajn.

Výhody:
* moderný dizajn
* rohože sú jemne parfumované ( vanilka)
* jednoduché čistenie


Nevýhody:
* horšie zadržujú vodu


PETEX


O firme:
Výrobca Petex je nemecká spoločnosť, ktorá je na trhu viac ako 35 rokov. Založená bola v roku 1980 a je známa ako spoľahlivý dodávateľ kvalitných autodoplnkov a príslušenstva. Firma je aktívna nielen v Nemecku ale aj na medzinárodnej úrovni. V roku 2002 bola založená dcérska spoločnosť Petex Hostinné v Českej republike. Od datovaného obdobia sú gumové rohože Petex vyrábané v tomto závode.

Systém riadenia kvality závodu Petex v Českej republike, kde sú vyrábané všetky
gumové koberce a rohože, je certifikovaný spoločnosťou TÜV Rheinland podľa ISO 9001 a systém environmentálneho manažérstva podľa ISO 14001.


O gumových kobercoch:

Autorohože sú vyrábané z kvalitnej gumy a po krajoch rohoží je vyvýšený 1cm okraj. Vyznačujú sa tradičným, štvorčekovaným dizajnom, ktorý výborne drží vodu a zabraňuje jej prelievaniu.

Autorohože Petex sa vyznačujú kvalitným spracovaním a odolnosťou gumy. Pre väčšiu odolnosť rohoží je na šoférovej rohoži zosilnená časť pod nohami, kde najčastejšie dochádza k pohybu nôh a tým pádom aj rýchlemu opotrebeniu rohoží.

Na spodnej strane každej z autorohoží Petex sú gumové výčnelky, ktoré zabraňujú pohybu po podlahe vozidla. Súčasťou balenia sú spravidla fixačné prvky pre predné rohože. Hlavnou nevýhodou týchto kobercov je, že sa ťažšie čistia. Nečistoty a špina sa usadzujú v záhyboch vo vylisovaných štvorčekoch a aj po dôkladnom vyčistení môžu zostať tieto záhyby mierne zašedivené.


Pre koho sú vhodné:
Štvorčekový dizajn spoľahlivo zadržiava vodu, a preto sú koberce Petex vhodné takmer do všetkých automobilov. Vďaka zosilnenej vrstve pod pätou ich tiež odporúčame všetkým, ktorí za volantom trávia veľa času a za rok najazdia mnoho tisíc kilometrov.

Výhody:
*zosilnená vodičova rohož pod pätou
*štvorčekový dizajn dobre zadržiava vodu
*nemecká rokmi overená kvalita vyrábaná u našich susedov - ČR


Nevýhody:
*horšie čistenie rohoží




REZAW-PLAST



O firme:
Rezaw-plast je poľský výrobca, ktorý svoju činnosť začal v roku 1982. Špecializuje sa na výrobu nie len gumových rohoží ale aj plastových, gumených vaničiek do kufra, krytov motora, podbehov kolies, zásterok, plastov pre osobné a nákladné vozidlá.

Moderné stroje, najnovšie technológie, vysoko kvalifikovaný personál a moderné štýl riadenia opierajúci sa o ISO 9001-2008 certifikáciu sú zárukou vysoko kvalitných výrobkov.

V súčasnej dobe sú produkty Rezaw-Plast k dispozícií v celej Európe.

O gumových autokobercoch:


Vaničkové autorohože patria medzi obľúbené autorohože medzi zákazníkmi aj vďaka ich vysokému okraju (cca 3 cm), vďaka ktorému nehrozí žiadne znečistenie podlahy od nečistôt a tekutín, ktoré sa nahromadia počas nastupovanie do automobilu. Textúra vzoru koberca je drsná a pokrytá miniatúrnymi výstupkami, ktoré spoľahlivo zabraňujú kĺzaniu topánok.

Autorohože Rezaw-Plast sú vyrábané zo syntetického kaučuku a sú odolné voči opotrebeniu a jednoduché na údržbu. Vďaka špeciálnej technológii výroby si zachovávajú svoju elastickosť v rozmedzí teplôt -40 ° C do + 110 ° C.

Na vodičovej rohoži je v mieste pedálov je zosilnená časť, aby sa zabránilo predčasnému opotrebeniu. Ku vaničkovým rohožiam sa pribalujú fixácie na predné rohože, ktoré zabraňujú pohybu rohoží pod nohami. Rohože sú vyrábané v čiernej farbe.

Pre koho sú vhodné:
Zvýšený okraj najlepšie chráni interiér vozidla a zadržiava vodu. Tieto koberce by nemali chýbať nikomu, kto pracuje v lese, býva na horách alebo len chce udržiavať svoje auto v maximálnej čistote.

Výhody:
*zvýšený okraj 3cm po celom obvode
*vrúbkovaný protišmykový vzor


Nevýhody:
*asi nič čo by stálo za zmienku




RIGUM

O firme
RIGUM – je český výrobca presných i univerzálnych gumových autorohoží. V ponuke majú autorohože pre väčšinu modelov vozidiel. Firma si dáva záležať na kvalitnom a presnom spracovaní rohoží, aby presne kopírovali podlahu vozidla.


Hlavným poznávacím znakom autorohoží Rigum je dlhoročný osvedčený dizajn v podobe mriežok, ako je tomu aj pri autorohožiach PETEX.

Rohože disponujú 1 cm pevným okrajom po celom obvode, ktorý zabezpečí, aby sa žiadne nečistoty nedostali z gumy na textilnú podlahu vozidla. Veľkým plusom sú mriežky, ktoré slúžia nato, aby sa voda neprelievala po celej autorohoži, ale ostala v mriežkach. Materiál použitý pri výrobe gumových rohoží Rigum zaručuje spojenie pevnosti a trvanlivosti, a zároveň dokonalé umiestnenie na podlahe vášho auta.

Zo spodnej strany rohoží Rigum sú gumové výstupky, ktoré spoločne s fixáciami zaručia, aby sa autorohože neposúvali po podlahe a neohrozili vodiča pri prevádzke vozidla (pri univerzálnych a nekvalitných rohožiach hrozí posúvanie pod pedále vozidla).
Na vodičovej rohoži je spevnená oblasť, ktorá býva pri šoférovaní najviac namáhaná, takže sa netreba obávať rýchleho predratia, zničenia vodičovej rohože.

Firma RIGUM zabezpečuje aj výrobu univerzálnej gumovej rohože na stredový panel , pre prípad ak by ste chceli zabezpečiť kompletnú ochranu podlahy aj na stredovom tuneli pred zadnými sedačkami.

Pre koho sú vhodné:

Štvorčekový dizajn spoľahlivo zadržiava vodu, a preto sú koberce RIGUM vhodné takmer do všetkých automobilov. Vďaka zosilnenej vrstve pod pätou ich tiež odporúčame všetkým, ktorí za volantom trávia veľa času a za rok najazdia mnoho tisíc kilometrov. Rohože RIGUM predstavujú vyvážený pomer medzi cenou a ponúkanou kvalitou.

Výhody:
*zosilnená vodičova rohož pod pätou
*štvorčekový dizajn dobre zadržiava vodu
*najlepší pomer cena – kvalita
*vyrábané u našich susedov – ČR.


Nevýhody:

*horšie čistenie rohoží


Zhrnutie na záver:

Uvedený článok sme ponímali ako formát, ktorý Vám napovie viac o jednotlivých typoch gumových rohoží a o ich charakteristikách. Nie je možné jednoznačne vypovedať, ktorý typ rohoží je najlepší. Skôr veríme, že Vám článok pomôže pri nerozhodnosti a zosumarizuje + a -. Zo skúseností, niektorí zákazníci si vyberajú len podľa funkčnosti, iní zas podľa dizajnu a vzhľadu, prípadne len podľa ceny a pod.

Ak ste si nie istí ani po prečítaní článku, neváhajte sa na nás prípadne obrátiť, radi Vám s výberom pomôžeme. :)

Zdroj: www.s-world.sk

Diskusia k článku

  • K tomuto článku nebol zatiaľ pridaný žiaden príspevok.

     

Pridať komentár

Autopríslušenstvo na Pricemania.sk - Porovnanie cien | LCD TV, LED TV, notebooky, digitálne zrkadlovky S-World.sk - partners S-World.sk - partners S-World.sk - partners S-World.sk - partners S-World.sk - partners

Poznámka: Všetky ceny sú uvedené s 20% DPH.